Vacature artistiek leider

Rabarber

Vacature artistiek leider

Theaterschool Rabarber zoekt een artistiek leider (m/v). Een bruggenbouwer die met een open blik en wezenlijke belangstelling voor kinderen en jongeren (de leerling), eigen talent wil inzetten om dat van docenten, medewerkers en leerlingen optimaal tot ontplooiing te laten komen. Zorg jij ervoor dat de lessen, educatie-activiteiten en voorstellingen van Theaterschool Rabarber binnen en buiten Den Haag spraakmakend zijn?

Rabarber in het kort
Bij Rabarber geloven we dat kinderen en jongeren, via de wereld van spel en verbeelding, nieuwe ‘lenzen’ kunnen creëren waarmee ze met steeds wisselende perspectieven naar zichzelf, de ander en de wereld kunnen kijken. Het kind staat centraal in de lessen, projecten en voorstellingen. Het is een verfijnd proces waarin het artistieke, het (theater) didactische en het pedagogische met elkaar vervlochten zijn, elkaar afwisselen en uitdagen. Zo ontstaat er een ruimte voor de nieuwsgierigheid en eigenheid van de leerling en voor de technische leervragen die daaruit voortkomen.

Rabarber is een jeugdtheaterschool waarin kinderen en jongeren al bijna 35 jaar de kans krijgen zich te ontwikkelen tot flexibele mensen, die veerkrachtig kunnen reageren op een steeds sneller veranderende wereld. Met inleving, verbeelding, empathie en een speels, explorerend/creatief oplossend vermogen zijn zij tevens mede-vormgevers van deze nieuwe wereld. Hoe divers de levensloop van onze leerlingen ook is; de tijd op Rabarber heeft hen in veel gevallen een sterke bagage voor het leven meegegeven.

Wij zijn er trots op dat we met ons lesaanbod jaarlijks omstreeks 1200 leerlingen bereiken. Bij Rabarber ontwikkelen en actualiseren we steeds opnieuw voor verschillende doelgroepen een schoolwerkplan, met een lange leerlijn, die uitgaat van de belevingswereld en theatrale ontwikkelingsfase van de verschillende leeftijdsgroepen. Dit gebeurt onder leiding van ongeveer 40 professionele theatermakers, muziek-, zang en dansdocenten die hen zowel actief, receptief als reflecterend begeleiden in hun artistieke en sociaal-emotionele ontwikkeling. Vanzelfsprekend steunen we leerlingen die hun dromen willen najagen binnen het professionele kunstvakonderwijs.

Daarnaast werkt Rabarber nauw samen met cultuurprofielschool Dalton Den Haag en verzorgt jaarlijks voor ongeveer 125 leerlingen het lesaanbod dat onderdeel vormt van het schoolexamen.
Rabarber ontvangt, naast inkomsten via lesgelden en kaartverkoop, structurele subsidie van de Gemeente Den Haag, die waardering heeft voor de positie die Rabarber inneemt binnen de Haagse theaterketen en in het culturele landschap. Een klein, hecht, professioneel en gedreven team ondersteunt de werkzaamheden van de docerende theatermakers, die veelal als zzp’er aan de school verbonden zijn. Naast de Code Diversiteit en Inclusie onderschrijft Rabarber ook de Governance Code Cultuur 2019.

Taken en verantwoordelijkheden in deze functie
De artistiek leider vormt samen met de zakelijk leider de directie, die verantwoording aflegt aan de Raad van Toezicht. Je gaat samenwerken met een kleine staf, een team van toegewijde docenten en veel vrijwilligers.

  • Je bent samen met de zakelijk leider verantwoordelijk voor het opstellen en realiseren van de artistiek-inhoudelijke, operationele, financieel-bedrijfsmatige en andere beleidsmatige doelstellingen binnen Rabarber en het waarborgen dat de activiteiten van Rabarber op korte en lange termijn aansluiten bij artistieke en maatschappelijke ontwikkelingen.
  • Je draagt samen met de zakelijk leider zorg voor een veilige en inspirerende werkomgeving, en bent in staat de leerlingen van Rabarber een uitdagende leeromgeving te bieden, een broedplaats waarin het onbenut potentieel zich kan ontpoppen.
  • Je bent in staat om, samen met het docententeam, een klimaat en curriculum vorm te geven en te begeleiden waarin uitgegaan wordt van de eigenzinnigheid en nieuwsgierigheid van het kind, maar waarbij deze altijd, door een grote professionaliteit en vakmatigheid, vertaald wordt naar een theatrale vorm die toegankelijk is voor een groot, breed en inclusief publiek.
  • Je durft Rabarber door jouw inzet ‘talk of the town’ te laten zijn in wat en hoe theater met jongeren wordt gemaakt. Hiermee wordt de identiteit van Rabarber steeds opnieuw bevestigd.

Ervaring en competenties
Wij zoeken iemand met:

  • Ervaring in (jeugd)theater, theatermaken met jeugd en/of theateronderwijs. Brede kijk op en kennis van de kunst- en cultuursector. Onderwijskundige en dramaturgische ervaring is een pre.
  • Interesse in de artistieke wereld van de leerlingen, het (internationale) hedendaagse jeugdtheater, klassieke en hedendaagse jeugdliteratuur en huidige muziek-, dans- en modeontwikkelingen onder jongeren.
  • Sociale vaardigheden voor het motiveren, coachen en instrueren van medewerkers en voor contacten met derden.
  • Managementvaardigheden voor het collegiaal leidinggeven en aansturen van de organisatie.
  • Proactief en ondernemend in het signaleren en inspelen op artistieke en/of maatschappelijke ontwikkelingen en het (mede) vertalen hiervan in beleid.
  • Analytisch vermogen voor het structureren van beleidslijnen naar concrete haalbare en consistente doelen.
  • Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid voor het formuleren van (strategische) beleidsplannen en het onderhouden van contact met in- en externe stakeholders.
  • Mogelijkheden om in Den Haag een netwerk van in- en externe stakeholders op te bouwen en/of te onderhouden ten dienste van de ontwikkelingen van Rabarber.
  • Academisch of HBO werk- en denkniveau.

Zakelijke informatie
Voor deze functie wordt gelijktijdig intern en extern geworven. De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats op 6, 7 of 8 juli 2020. Desgewenst kun je in je brief aangeven wanneer je beschikbaar bent.

Theaterschool Rabarber biedt een flexibele werkomgeving met een prettige, informele en professionele werksfeer. Rabarber hanteert een eigen set arbeidsvoorwaarden. Voor deze functie bieden we, afhankelijk van de werkervaring, een salaris van min. € 4.250 en max. € 5.500 bruto per maand bij een 40-urige werkweek, excl. 8% vakantietoeslag en een werkgeversbijdrage in de pensioenvoorziening.

Voor vragen over de functie of de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Ellen van der Sar, zakelijk leider via 06-30295178.

Is jouw theaterhart sneller gaan kloppen voor Rabarber? We laten ons graag door jou verrassen in onze zoektocht naar een nieuwe artistiek leider. Stuur jouw motivatiebrief en curriculum vitae uiterlijk 24 juni a.s. aan Ellen@rabarber.netonder vermelding van ‘vacature AL’.

Vacature artistiek leider in PDF

Delen? Graag!