Rebecca van Leeuwen verlaat na 35 jaar Rabarber

Rabarber

Rebecca van Leeuwen verlaat na 35 jaar Rabarber

Oprichter en directeur van Jeugdtheaterschool Rabarber Rebecca van Leeuwen zet vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd een punt achter haar lange staat van dienst bij de school. Na 35 jaar grote betrokkenheid breekt voor haar persoonlijk en de school een nieuwe periode aan. Onder haar leiding is Rabarber binnen en buiten Den Haag een herkenbaar merk geworden van spelplezier en talentontwikkeling. Per 1 mei is zij niet meer werkzaam voor Rabarber.

Van Leeuwen heeft als oprichter, regisseur, docent en directeur van Rabarber al jaren grote invloed op veel kinderen en jongeren in Den Haag. Ze begon Rabarber in 1985 en bouwde het uit tot een begrip in Den Haag en een van de grootste (jeugd)theaterscholen in Nederland. De school vervult als springplank voor professioneel theatertalent een belangrijke rol, maar is onder de bevlogen leiding van Van Leeuwen ook uitgegroeid tot een onmisbare plek voor jeugdtheater en amateurkunst in Den Haag. In dit theaterhuis kunnen kinderen met veel plezier al spelend zichzelf en hun talent ontwikkelen. Velen zijn doorgegroeid in de professionele theaterkunsten, terug te zien als presentatoren, filmmakers en acteurs en regisseurs.
De samenwerking tussen Rabarber en het Haagse onderwijs is groot. Met Dalton Den Haag is al sinds 2002 een vaste samenwerking en daarmee uniek in Nederland.

Persoonlijk is het werk van Van Leeuwen ook bekroond. Zo ontving zij in 2009 de Victorine Heftingprijs, een prijs die tot doel heeft vrouwelijk talent op het gebied van de kunsten te stimuleren. Op 16 mei 2011, tijdens het 25-jarig bestaan van Rabarber, werd Van Leeuwen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2017 ontving zij de juryprijs van de Piket-kunstprijzen.

Rebecca van Leeuwen verlaat na 35 jaar RabarberRebecca van Leeuwen: ‘Met trots kijk ik terug op 35 mooie, ontroerende en vooral inspirerende jaren, waarbinnen kinderen en jongvolwassenen voor het eerst een volwaardige stem kregen in het theaterlandschap, jonge net afgestudeerde
theatermakers een plek vonden om zich te kunnen ontwikkelen en aanstormend talent de eerste stappen zette op een professioneel podium op weg naar een toekomst vol beloften. Blijf altijd dromen met je ogen open en geloven in de kracht en magie van het theater. Ik hoop jullie nog lang te mogen volgen.’

Voorzitter Raad van Toezicht Michiel Hes: ‘Rebecca heeft in de 35 jaar veel betekend voor de school en haar leerlingen. Met toewijding, creativiteit, speelsheid en scherp oog voor talent heeft zij generatie op generatie de liefde voor toneel en spel bijgebracht. Ongeëvenaard is haar netwerk en invloed in Den Haag en de theaterwereld. Daar is de school haar erkentelijk voor.’

Per 1 mei van dit jaar zal Van Leeuwen Rabarber verlaten en neemt zakelijk leider Ellen van der Sar de honneurs waar en volgt de zoektocht naar een nieuw artistiek leider.  Door de Corona-crisis is een fysiek afscheid nu niet mogelijk. Wel wordt een digitaal afscheidsboek geopend waar berichten voor Rebecca kunnen worden achter gelaten.


Voor meer informatie: Moniek Valstar, moniek@rabarber.net of Ellen van der Sar, ellen@rabarber.net.
Bijdragen voor het digitale afscheidsboek kunnen vóór 1 juni 2020 worden toegestuurd aan afscheid@rabarber.net .


Delen? Graag!