logo Rabarber
Jeugdtheaterschool Rabarber speelt
archief
Het bijzondere leven van Hilletje Jans
inhoud - cast & speellijst - interviews: Jelle - Hilletje(s) - regisseur Myra Groenink - foto's
 
Speelperiode vanaf za 19 maart 2005 t/m zo 10 april 2005
 
affiche Hilletje Jans Dan mag je huilen

Je oom stuurt je met een broodkorst de donkere nacht in, de herbergierster slaat je bont en blauw, de schout nagelt je aan de schandpaal, de priester vervloekt je bij de biecht en de rechter veroordeelt je slapend tot zeven jaar spinhuis. Hoe houd je je als kind staande temidden van onbegrijpelijke, onuitstaanbare en onrechtvaardige grote mensen? Door zelf zo snel mogelijk volwassen te worden. Dat doet Hilletje Jans dus. En het is niet alleen haar kindertijd die ze achter zich laat…..

29 leerlingen van Rabarber vertellen, zingen, dansen en spelen dit verhaal van vroeger; deze geschiedenis uit de achttiende eeuw. Ze zullen laten zien hoe 300 jaar geleden eenzame reizigers overvallen werden door struikrovers, hoe in overvolle kroegen werd gesmeekt om de kakton, hoe ruige zeelieden stierven aan scheurbuik en hoe gemakkelijk de doodstraf werd opgelegd. Als rode draad loopt hier doorheen het bijzondere levensverhaal van het weesmeisje dat de beroemdste kaptein van haar tijd zou worden. Onvoorstelbaar is deze geschiedenis, maar een feest der herkenning is het ook. Want er is een belangrijke overeenkomst tussen de spelers van de voorstelling en Hilletje: hun volwassenheid is nabij; het moment waarop ze zelf kunnen bepalen hoe hun leven er uit ziet en waarop zij volledig verantwoordelijk zijn voor hun daden. Voor Hilletje breekt dit ogenblik veel te vroeg aan. Voor de spelers gelukkig nog niet. Voorlopig zingen zij er alleen nog over, uit volle borst, meerstemmig en onder begeleiding van piano, accordeon en viool: Als je jong bent van jaren, dan valt het leven niet mee, dan loeren er zoveel gevaren, dan zit je zo in de puree.

Het bijzondere leven van Hilletje Jans is geschreven door Ad de Bont voor het jeugdtheatergezelschap Wederzijds. Deze theatergroep, waarvan de Bont artistiek leider is, speelde het stuk in 1983 voornamelijk op scholen. Ad de Bont heeft veel toneelteksten voor jeugdtheater op zijn naam staan waarvan er een groot aantal ook in het buitenland is opgevoerd. Het bijzondere leven van Hilletje Jans is daar een van.

 

in Theater Merlijn
entree € 10,- volwassenen
€ 6,- tot 16 jaar
€ 5,- met ooievaarspas
€ 3,- Rabarberleerlingen

19 maart - 19:30 uur - Première
20 maart - 14:30 uur
25 maart - 19:30 uur
26 maart - 19:30 uur
27 maart - 19:30 uur
28 maart - 14:30 uur

2 april - 19:30 uur
3 april - 14:30 uur
9 april - 19:30 uur
10 april - 14:30 uur
scènefoto
"...want wij leven hier niet in 2005 maar in zeventienhonderdzoveel"
 
Een man zonder vrouw is als een schip zonder roer (citaat)
 

Mini interview Jelle

Wie? Jelle (17)
Speelt? Gerbrand, een toneelspeler en een van de minnaars van caféhoudster tante Therèse. Later in het stuk gaat hij er vandoor met Roosje, de dochter van de herbergierster. ,,Gerbrand is een acteur die met optredens zijn geld probeert te verdienen. Een act van hem is Madame de Pompadour, de beroemde minnares van de Franse koning. Hilletje Jans is dus niet de enige in het stuk die zich voordoet als een ander.”

En hoe bevalt het als dame?
,,Het is nog wennen, maar vormt wel een uitdaging. Ik wil Madame de Pompadour alleen niet té overdreven of plat laten overkomen. Het is dus nog even zoeken naar een middenweg.”

 
Krimpende winden en schreiende vrouwen zijn niet te vertrouwen (citaat)
 

Daar was laatst een meisje loos
Stoere zeemannen, lange jaren van huis, oud scheepsbeschuit, scheurbuik én zeerovers. Het weesmeisje Hilletje Jans moet heel wat doorstaan als ze besluit aan te monsteren op een heus VOC-schip! Natuurlijk weten de zeerotten om haar heen niet dat ze een meisje is. Dat zou wat zijn! Nee, een vrouw aan boord brengt alleen maar ongeluk. Het enige vrouwelijke gezelschap dat de zeemannen dulden, is hun boegbeeld. De verklede Hilletje weet echter haar mannetje te staan en schopt het tot een beroemde en beruchte kapitein. Het verhaal over de zeebonk volgt haar over de wereld en overal waar ‘Jan Hille’ komt staan de vrouwen smachtend op de kade te wachten. Oh, als hij maar eens hun kant op keek!

Meta Speksnijder als Hilletje
Meta Speksnijder als Hilletje
   
Hilletje
De meiden die Hilletje Jans een gezicht geven, zeggen het niet moeilijk te vinden om de rol te spelen. Toch komt er heel wat bij kijken. Want hoe speel je eerst een zesjarige, daarna een beginnende puber en dan ineens een bonkige kapitein?
,,Doordat Hilletje tijdens het stuk al deze fasen doorloopt, kun je met haar meegroeien. Daardoor is het makkelijker om van de ene leeftijd naar de andere over te stappen”, stelt Meta (15).
Ianthe, ook vijftien, is het met haar eens. ,,En hoewel het stuk net als de Ingebeelde zieke eeuwen geleden speelt, is het toch heel anders. Het is wat volkser en daardoor roept Hilletje Jans een hele andere sfeer op.”
Meta merkt op: ,,Iedere speler heeft een heel eigen karakter. En toch vullen de personages elkaar heel goed aan.”

Ianthe Mosselman als Hilletje met de vertellers: "hoort nu wat Hilletje overkwam, toen ze van Utrecht liep naar Amsterdam"
     
rolverdeling    
     
Amy Könings   Struikrover, Piraat, Dame
Anne Grootveld   Roosje
Denise Lukkenaer   Zangeres
Dis Grotzinger   Anna Wasmoet
Duco Burghout   Verteller
Frederique Spoor   Piraat, Dame
Ianthe Mosselman   Hilletje Jans
Jeanette Mosterd   Tante Therèse
Janice Maduro   Vertelster
Jasper Keijzer   Aarnoud de Leeuw
Jelle de Jong   Gerbrand van Raamsdonk
Jorrit Alkema   Schout
Laura Taal   Piraat, dame
Lennart Stokmans   Zanger
Luca Bearzatto   Koopman, Priester, Markies
Madeline van Meurs   Piraat, Dame
Marcia Simpson   Vertelster
Mathew Jacobs   Herberggast 1,
Prins van Oranje
Minke Krapels   Piraat, Dame
Meta Speksnijder   Hilletje Jans
Quirine Kok   Tante Therèse
Roger Nievaart   Kaptein Maree
Ruben Versteeg   Oom, Rechter
Rutger Tummers   Tweede stuurman
Stephanie Stokmans   Vertelster
Tyscha Wagemakers   Roosje
Wessel Oostrum   Pokkenlijder, Herberggast 2

tekst Ad de Bont
muziek
Guus Ponsioen
regie
Myra Groenink
choreografie Mignon van Beusekom
muzikale leiding Annemiek v.d. Ven
decor Nico Laan
kostuums Brigit Vermeulen
lichtontwerp Joost Kelderman
viool Wendeline van Houten, Jorinde IJzerlooij accordeon Emina Niksic piano Lieke Broekhuijsen regieassistentie Saskia van Leeuwen

Met dank aan touwfabriek G.van Lee, hellingbedrijf Scheveningen, Ad van Son, Scala, Saskia Stolwijk

cast
de cast van "Het bijzondere leven van Hilletje Jans"
scènefoto
"Anna ontdekt dat haar bruidegom een vrouw is!"
 

Een vrouwenhaar is sterker dan een scheepstouw (citaat)

 
Interview met Myra Groenink (regisseur)

,,Hilletje Jans is een verhaal over een meisje dat besluit zich te vermommen als man. Door zich zo voor te doen blijkt ze haar ellendige jeugd te kunnen ontvluchten en bereikt ze ook nog eens iets.”, vertelt regisseuse Myra Groenink. Het zit de hoofdrolspeelster van het verhaal niet mee: nadat haar ouders zijn overleden, wordt Hilletje door haar oom op straat gezet. Een tante in Amsterdam is het enige nog levende familielid waarbij het jon ge meisje terecht kan. Als Hilletje eenmaal te voet van Utrecht naar Amsterdam is gereisd, blijkt tante Therese haar echter liever kwijt dan rijk te zijn. ,,Het stuk Hilletje Jans is een volks spektakel met muziek. Het muzikale trio, bestaande uit viool, accordeon en piano zorgen voor een uniek moment in de geschiedenis van Jeugdtheaterschool Rabarber. ,,Het is voor het eerst dat er een echt orkest mee speelt. Afgezien van het al boeiende verhaal, maakt dat het stuk een absolute aanrader".
 
Vrouw aan boord, man overboord (citaat)
 
terug naar boven
terug naar archief