“We leren wel hoe boontjes groeien, maar als het gaat over hoe we mentaal in elkaar zitten, mogen we onze eigen boontjes doppen.” 
Roos Spruijt, 17 jaar

(On)besproken is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen een groep jonge makers van theaterschool Rabarber, scenarist Marcel Roijaards en producent Kay Greidanus van Icarus Film.

Het idee voor de korte film is afkomstig van Roos Spruijt, een Haagse scholiere van 17 jaar oud. Zo’n drie jaar geleden vond ze dat er op school te weinig aandacht werd besteed aan maatschappelijke en persoonlijke thema’s. Ze begreep dat hiervoor binnen het reguliere schoolprogramma te weinig tijd was, maar vermoedde dat meer filmeducatie uitkomst zou kunnen bieden. Ze ontwikkelde het idee voor een korte film rond thema’s die jongeren bezighouden. Daarmee is ze naar haar schoolleiding (het HML), scenarioschrijver Marcel Roijaards en theaterschool Rabarber gegaan om het idee te kunnen verwezenlijken. Een paar jaar later is dit gelukt. Samen met meer dan honderd andere jongeren (makers, acteurs) en ondersteund door een team van professionele filmmakers is de korte film ‘(On)besproken’ tot stand gekomen.

Rabarber is al meer dan 30 jaar dé theaterschool van Den Haag en omstreken. Inside Out is het multidisciplinaire talentontwikkelingstraject van Rabarber. Er werden vanuit dit traject diverse eigenzinnige voorstellingen gemaakt op wisselende locaties, steeds vanuit de beleving van de jonge makers. Ook de korte film (On)besproken is op deze manier ontstaan.
Icarus Film (Amsterdam 2016) is een filmproductiebedrijf dat fictiefilms en documentaires ontwikkelt, produceert en co-produceert. Ze streven ernaar om originele verhalen te ontwikkelen die worden gedreven door menselijke thema’s en problemen. Icarus Film werd in 2016 opgericht door acteurs Steef de Bot en Kay Greidanus.
Het HML (Haags Montessori Lyceum) bestaat sinds 1950. Het is daarmee één van de oudste montessorilycea in Nederland. Montessorionderwijs wil de individuele persoonlijkheidsontwikkeling stimuleren door actief te zoeken naar het potentieel van iedere leerling. Rector Henriëtte Boevé heeft haar leerling Roos Spruijt vanaf het begin gestimuleerd om haar ideeën ten uitvoer te brengen.
Marcel Roijaards is schrijver, o.a. van scenario’s. Hij schreef diverse korte films, waaronder ‘Sevilla’, dat in 2012 met een Gouden Kalf werd beloond. In 2017 was zijn speelfilm ‘Broers’ te zien. Daarnaast is hij al vele jaren werkzaam bij Rabarber en heeft hij (On)besproken vanaf het begin artistiek begeleid.
Kay Greidanus studeerde in 2013 af aan de Toneelschool Maastricht. Sindsdien speelde hij in vele film- en televisieproducties, waaronder de speelfilms ‘Riphagen’ en ‘Huisvrouwen Bestaan Niet’. Momenteel is hij te zien in de series ‘Nieuwe Buren’, ‘Commando’s’ en ‘Dit zijn wij’.

(ON)BESPROKEN