Het RAB’s: hét theaterfestival voor middelbare scholen in Den Haag

Rabarber

Het RABS festival van Rabarber zorgt voor uitwisseling tussen middelbare scholen

Het RAB’s: hét theaterfestival voor middelbare scholen in Den Haag

Op 10 en 11 februari stromen de gangen van Rabarber vol met leerlingen uit het voortgezet onderwijs voor het RAB’s Festival van 2024. Dit jaar staat alles in het teken van het thema ‘Schuld en Schaamte’, geïnspireerd door de jongerenvoorstelling “State of Shame”. Verschillende scholen uit Den Haag zullen tijdens dit unieke festival een theatrale uitwisseling met elkaar aangaan voor een middag die bol staat van creativiteit, interscolaire interactie, ervaring, activiteiten en educatie. Maar wat is het RAB’s precies én voor wie? We vertellen je er in dit artikel meer over!

Wat is het RAB’s Festival?

Tijdens het RAB’s festival komen scholen uit Den Haag samen voor een unieke theatrale uitwisseling. In STUDIO33 zullen de deelnemende scholen elkaar gedurende de dag hun voorstellingen presenteren, allemaal rond het centrale thema ‘Schuld en Schaamte’. Hierbij tonen ze hun eigen voorstellingen én bekijken ze die van elkaar. De dag staat vooral in het teken van educatieve ontwikkeling en expressie. Zo zijn er workshops, optredens, een gezamenlijke lunch en nagesprekken. Het RAB’s festival vormt daarmee dé gelegenheid voor voortgezet onderwijs leerlingen om de veelzijdigheid van theater te verkennen en te ervaren hoe dit bijdraagt aan hun persoonlijke groei.

Wat doet een middelbare school tijdens het RAB’s?

Als deelnemende school staat de eigen ervaring centraal. Juist door alle perspectieven met elkaar te delen ontstaan er gloednieuwe inzichten binnen het thema. Iedere school pakt dit op haar eigen manier aan. Sommige scholen maken hun voorstellingen tijdens dramalessen, anderen als kunstprofielwerkstuk óf als invulling van SKILLS lessen.

Hierbij onderzoeken we niet alleen het spelen, maar alle facetten van theater. Leerlingen schrijven, regisseren, verzorgen de techniek of decor/kostuums. Rabarber staat klaar om scholen te helpen bij het maken van hun voorstelling. We geven advies en ondersteuning zodat jouw school een geweldige performance neerzet.

Welke scholen kunnen meedoen met het festival?

Het RAB’s festival staat open voor iedere school én leerling, of je nu uit de brugklas komt, een examenjaar doet, je verdiept in de theoretische leerweg of juist praktisch bent ingesteld, jong bent of wat ouder, of welke interesses je ook hebt. Deze kleurrijke mix van deelnemers brengt een boeiende diversiteit aan inzichten en nieuwe vriendschappen met zich mee. Het is deze smeltkroes van achtergronden die het festival zo bijzonder maakt, waardoor jongeren niet alleen van de workshops en voorstellingen leren, maar ook van elkaar. Het RAB’s draait helemaal om het samenbrengen van verschillende werelden, wat het festival niet alleen leerzaam, maar vooral ook een stuk leuker maakt.

Waarom jouw school ook bij het RAB’s moet zijn

Door samen voorstellingen te maken en naar elkaar te kijken, krijgen jongeren de kans om met elkaar in gesprek te gaan. Ze kunnen vragen stellen, nieuwe kennis opdoen en hun perspectief op de wereld verbreden. Het festival is niet alleen gaaf, maar biedt ook de mogelijkheid om nieuwe vriendschappen te sluiten en jezelf beter te leren kennen. Dit jaar staat het festival in het teken van ‘Schuld en Schaamte’, geïnspireerd door de jongerenvoorstelling ‘State of Shame’, die wordt opgevoerd door de Broedplaats van Rabarber. Bekijk hier meer over deze bijzondere voorstelling!

Volgend jaar zullen we samen een ander thema verkennen. Wil je meer informatie over het RAB’s festival en hoe jouw school in 2025 kan deelnemen? Ontdek meer!

Delen? Graag!