Docent Marcel Roijaards wint Piket Juryprijs: “Ik heb de jongeren zelf het woord gegeven”

Rabarber

Piket Juryprijs gaat naar Marcel Rooijaards (c) Dana LaMonda

Docent Marcel Roijaards wint Piket Juryprijs: “Ik heb de jongeren zelf het woord gegeven”

Fotograaf groepsfoto winnaars: Dana LaMonda

De winnaars van de jubileumeditie van de Piket Kunstprijzen 2023 zijn bekend en wat zijn we trots! Dit jaar won Marcel Roijaards de Piket Juryprijs, als kroon op zijn rol binnen de sector als dramadocent, theatermaker en schrijver: “Marcel is een geëngageerd en bevlogen persoon die op een zachte, intense, emotionele manier betrokken is bij het vak, zijn studenten en zijn werk”, aldus de vakjury.

Al ruim 25 jaar is Marcel betrokken bij Rabarber. Tijdens deze bijzondere periode heeft hij veel betekend voor onze school. Als theatermaker heeft hij diverse grote producties bij Rabarber op zijn naam staan, zoals SMELT en Moederland, die hij heeft geregisseerd. Daarnaast heeft hij ook de laatste familievoorstellingen geschreven, zoals De Baron van Munchhausen.

“Ooit begon ik met het overdragen van de grote, klassieke verhalen aan de jeugd”

Ook dit jaar is Marcel nauw betrokken bij de nieuwe productie van Rabarber, voor iedereen tussen de 5 en 105 jaar.”Ooit begon ik met het overdragen van de grote, klassieke verhalen aan de jeugd. Dat blijft prachtig, maar de afgelopen jaren heb ik ze even geparkeerd” zei hij tijdens zijn ontvangstspeech.

“Ik heb de kinderen en jongeren zelf het woord gegeven en ben vanuit hun verhalen gaan schrijven en regisseren. Wat drijft hen, hoe zien zij de toekomst? Onder de naam ‘PARADIJSVOGELS’ werk ik op het moment met vierentwintig spelers van Rabarber tussen de 9 en 19 jaar aan een voorstelling waarin jongeren besluiten om in de bomen gaan wonen. Ze weigeren om ooit nog naar beneden te komen als volwassenen zich niet een beetje leren gedragen.”

Marcel Rooijaards geportretteerd door Hessel Waalewijn

Marcel Roijaards geportretteerd door Hessel Waalewijn voor de Piket Kunstprijzen 2023

Met een geloof in kwalitatieve cultuureducatie voor kinderen en jongeren als zijn drijfveer, streeft hij naar een verbindende omgeving. Daarnaast geeft Marcel al ruim 20 jaar les aan de Dalton theaterklassen, die wekelijks bij Rabarber les volgen. Van harte gefeliciteerd aan Marcel met het winnen van deze welverdiende prijs!

Over de Piket Kunstprijzen

Sinds 2014 worden de Piket Kunstprijzen uitgereikt aan jonge kunstenaars met een band met Den Haag. Dit kan zijn omdat ze daar hun talent hebben ontwikkeld of omdat hun werk een stimulerende bijdrage levert aan het culturele klimaat van Den Haag.

De prijzen zijn vernoemd naar Frederik Hendrik Piket (1927-2011), een advocaat en voormalig lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA). Hij was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden werd een stichting opgericht om jaarlijks drie veelbelovende professionele kunstenaars onder de 30 jaar te stimuleren met een prijs. Dit jaar ging de juryprijs naar Marcel, als erkenning voor zijn bijdrage aan de kunst in de stad.

PARADIJSVOGELS speelt vanaf 22 februari 2024 in Theater Merlijn. Meer weten of direct reserveren? Bekijk de voorstelling!

Delen? Graag!