DIT WILT U ZIEN, TOCH?: Een frisse draai aan de klassieker Hedda Gabler
Tussen 13 en 15 december worden in Theater Merlijn eigentijdse thema’s zoals maatschappelijke druk, genderrollen en de zoektocht naar vrijheid verkend in “DIT WILT U ZIEN, TOCH?” Een moderne herinterpretatie van het stuk Hedda Gabler, waarin Hedda zich gevangen voelt in haar huwelijk en worstelt met haar verlangen naar vrijheid. De jonge cast, allemaal tussen de 17 en 27 jaar, maakt dit seizoen deel uit van de Avondploeg – een zelfstandig theatergezelschap binnen Theaterschool Rabarber dat elk seizoen van samenstelling verandert. We spraken met de cast over wat dit stuk voor hen betekent, hoe ze zich hebben voorbereid en hoe je eigenlijk een ‘oud’ stuk vernieuwt.
De voorbereiding: veel leren en keihard werken
Merel, die twee rollen speelt in de voorstelling, kijkt enthousiast terug op haar periode bij de Avondploeg: “Ik zal deze tijd nooit vergeten. Het was gaaf, intens, stabiel, instabiel, leerzaam, zwaar, grappig, luchtig, pittig en vooral heel gezellig. We zijn er samen helemaal voor gegaan, en voor mij is het belangrijkste: het geweldige resultaat van al dat harde werk.”
In het stuk speelt Merel Mevrouw Elvsted, een vrouw die zich uit haar huwelijk losmaakt, én 4e Hedda, die verlangt om te ontsnappen aan haar man, maar dit niet durft. “In DIT WILT U ZIEN, TOCH? nemen we het publiek mee door de tijd en de gedachtes van de vrouw, vertegenwoordigd door vijf verschillende Heddas,” legt Merel uit. “Elke Hedda probeert het op haar eigen manier, maar zelfs met z’n vijven blijkt het toch moeilijk om echte verandering te brengen.”
Ard, die nog niet zo lang in het theater zit, kijkt ook terug op zijn ervaring: “Ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik dacht. Theater is echt een manier om jezelf te ontwikkelen en nieuwe mensen te leren kennen. Ik raad iedereen aan om bij de Avondploeg te komen of een kijkje te nemen bij een selectieavond.” Ard begon, als je zijn groep 8 musical niet meetelt, zonder ervaring bij de Avondploeg. De afgelopen maanden is hij enorm gegroeid in zijn spel en is hij klaar voor de voorstelling. “Wat ik vooral geleerd heb, is dat je niet bang moet zijn om te spelen. In theater is echt niets fout.”
Het vrouwelijke perspectief krijgt lucht én de ruimte
Wat DIT WILT U ZIEN, TOCH? verder zo bijzonder maakt, is de manier waarop het vrouwelijke perspectief nu centraal staat. Tieme, die de rol van assessor Brack speelt, legt uit: “In de originele versie van het stuk is Hedda vaak een slachtoffer van de maatschappij. In onze versie krijgt zij, net als de andere vrouwelijke personages, een veel krachtigere stem.”
Merel en Christophe (die de man van Hedda speelt), benadrukken ook dat de vrouwelijke personages in deze versie veel sterker en complexer zijn dan in het origineel. “We willen laten zien hoe vrouwen zich verhouden tot de druk van de samenleving,” vertelt Merel. Christophe voegt toe: “Onze versie richt zich meer op de problemen die jonge mensen vandaag de dag ervaren. Het gaat niet alleen om Hedda, maar ook om de andere personages die worstelen met die maatschappelijke verwachtingen.”
Het creatieve proces: flexibel en steeds in ontwikkeling
Het aanpassen van een klassiek stuk vroeg om flexibiliteit van regisseur Thereza Kooijmans en de cast. “Een voorstelling maken is altijd een work in progress: teksten worden aangepast, scènes ingekort en soms wordt een script zelfs helemaal omgegooid,” vertelt Tieme. Hij begon tweeënhalf jaar geleden bij Rabarber, na de coronaperiode, en heeft nu al drie voorstellingen gespeeld. “Ik heb geprobeerd een kostuum te dragen dat zo historisch accuraat mogelijk is. Dat helpt me echt om in mijn rol te komen.”
Op de kopfoto is de volledige cast te zien tijdens een van hun repetities, helemaal aan het begin van het traject. Samen hebben ze bronnen verzameld, wat heeft geleid tot een stuk dat goed past in de huidige tijdsgeest. Voor Merel lag de voorbereiding vooral in het begrijpen van haar personages. “Het gaat niet alleen om het letterlijk zeggen van de tekst, maar vooral begrijpen waarom mijn personage iets zegt en tegen wie. Als je dat snapt, kun je het veel beter overbrengen.”
“Het contrast laat goed zien dat het probleem niet bij de persoon ligt, maar bij de samenleving zelf.”
DIT WILT U ZIEN, TOCH? behandelt thema’s van maatschappelijke druk en verwachtingen rondom gender. Christophe legt uit: “Mijn personage Jorgen Tesman, de echtgenoot van Hedda, heeft net als zij te maken met maatschappelijke verwachtingen, maar hij pakt die heel anders aan. Het contrast laat goed zien dat het probleem niet bij de persoon ligt, maar bij de samenleving zelf.”
Tieme voegt eraan toe: “Wat ik zo waardeer aan deze vernieuwde Hedda, is dat ze een vrouw is met diepe, filosofische gedachtes. Haar verlangen naar vrijheid en betekenis past niet bij het ouderwetse beeld van de vrouw die thuis voor haar man en kinderen zorgt. In onze versie komt die vrouw veel beter aan het woord, maar er is nog een lange weg te gaan,” besluit hij.
“Deze voorstelling is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in theater en nieuwe perspectieven. Het geeft een frisse blik op een klassiek verhaal, met thema’s die vandaag de dag nog steeds heel relevant zijn,” vertelt Christophe. “Ik denk dat het stuk voor iedereen relevant is, maar vooral voor jongeren en jongvolwassenen, en dan vooral vrouwen. Hedda’s uitdagingen zullen deze doelgroep het meest aanspreken. Ze kunnen verwachten dat gevoelens van onzekerheid en gevangenschap goed belicht worden. Hopelijk laat onze voorstelling zien dat deze gevoelens van alle tijden zijn,” aldus Tieme.
Met krachtige scènes, een getalenteerde cast en regisseur én de nodige humor en tragiek is DIT WILT U ZIEN, TOCH? een voorstelling die je niet mag missen. Het is niet alleen een krachtig verhaal, maar zet je ook aan het denken over de verwachtingen die we dagelijks ervaren. Het is een moderne en verfrissende kijk op Hedda Gabler die je zeker niet onberoerd zal laten.
Dit wil je absoluut zien, toch? Reserveer nu je tickets voor ‘DIT WILT U ZIEN, TOCH?’ en ontdek de kracht van de vernieuwde Hedda Gabler tussen 13 en 15 december in Theater Merlijn!