BLCKBX: de verhalen van Gen Z in een eigentijdse voorstelling

Rabarber

Spelers van BLCKBX in een scéne op 20 mei in Theater Merlijn van Rabarber

BLCKBX: de verhalen van Gen Z in een eigentijdse voorstelling

BLCKBX is een bijzondere theatervoorstelling waarin jongeren zonder auditie of script een uniek theaterstuk creëren. Het concept is ontstaan uit de wens om mensen uit verschillende disciplines samen te brengen en hun verhalen centraal te stellen. We spraken met een acteur uit het stuk en met Xem Vermeij, mederegisseur van BLCKBX, om meer te weten te komen over het creatieve proces, de uitdagingen en de impact van deze onconventionele voorstelling binnen Rabarber.

Gen Z is een generatie die bekendstaat om haar impact op de samenleving, of het nu gaat om het klimaat, technologie of sociale rechtvaardigheid. Ze laten hun stem horen en nemen actief deel aan het vormgeven van de wereld van vandaag en morgen. In BLCKBX vertellen de spelers zelf hoe zij deze tijd ervaren. “In BLCKBX willen we mensen van allerlei disciplines samenbrengen om een stuk te maken waarin hun verhalen centraal staan. Het idee is dat de spelers gedurende het proces zelf hun stuk maken en uitbreiden. We willen mensen echt dingen leren in plaats van ze een script in handen te duwen,” vertelt Xem Vermeij, mederegisseur van BLCKBX.

Xem Vermeij, regisseur en speler van BLCKBX tijdens een optreden

Xem Vermeij tijdens een optreden van BLCKBX in 2023

 

“Het was goed om iemand van dezelfde leeftijd als regisseur te hebben”

Een opvallend aspect van BLCKBX is de bijzondere samenwerking die heeft geleid tot de totstandkoming ervan. Het initiatief voor BLCKBX werd genomen door Jeroen de Graaf. Samen met Xem zag hij het project evolueren tot een unieke weergave van de belevingswereld van Generatie Z. Jeroen is als theatermaker en regisseur nauw betrokken bij het gezelschap. “Om beter bij de tijdgeest aan de sluiten heb ik Xem benaderd om als streetcoach aan te haken en samen met hen materiaal te ontwikkelen” legt hij uit. Dit bleek een waardevolle toevoeging.

Xem is niet alleen mederegisseur, maar ook een speler in het gezelschap. De samenwerking tussen de regisseurs en de spelers staat altijd centraal. Omdat er vooraf geen vast script is, verloopt het creatieve proces bij BLCKBX anders dan bij traditionele theatervoorstellingen. “De groep moest hieraan wennen, maar heeft het als een zeer prettige manier van werken ervaren. Het was goed om ook een regisseur van dezelfde leeftijd als de spelers te hebben, iemand die hen begrijpt en echt tussen hen staat,” aldus Xem.

Het grootste voordeel van deze aanpak is dat de acteurs de ruimte hebben om hun ideeën en perspectieven in te brengen. Ze voeren niet alleen uit, maar zijn echt onderdeel van het creatieve proces. Voor de acteurs was dit een unieke ervaring. “Voorafgaand aan het ‘echte’ repeteren van het eindproduct waren de repetities meer een soort workshops. Iedere week gingen we aan de slag met iets nieuws, wat je helemaal vanuit jezelf vorm mocht geven. Hierdoor zijn de uiteindelijke ‘personages’ in het stuk eigenlijk vooral reflecties van je eigen persoonlijkheid,” vertelt een van hen.

Plek voor alle verschillende stromingen binnen het kunstenaarschap

Een van de grootste uitdagingen bij het leiden van een theatervoorstelling zonder vast script is het vinden van samenhang in het verhaal. Xem legt uit hoe dit wordt aangepakt: “We beginnen vaak met alleen een thema of een vraag. Van daaruit gaan we kijken naar materiaal waar de groep mee komt. Je gaat eerst alles uitwerken en uitdiepen en daarna zoeken naar de verbindingen en combinaties.” De verschillende disciplines binnen het gezelschap op het gebied van dans, rap of performance hebben ervoor gezorgd dat de hele groep kennis heeft gemaakt met verschillende stromingen binnen het kunstenaarschap. “Dit was echt een verrijking,” aldus Xem.

Cast van BLCKBX tijdens een optreden

QR-codes en smartphones: kunst door de ogen van Gen Z

Voor de acteurs van BLCKBX heeft deelname aan het project geleid tot persoonlijke groei en een nieuwe kijk op theater. Een van hen deelt: “BLCKBX heeft mij een hele frisse blik op theater gegeven, hoe het ook op een andere manier kan. Zelf ga ik zeker door met theater, ik ben al sinds jongs af aan bezig en hoop met de mime verder te kunnen groeien.” De ervaring heeft hun zelfvertrouwen vergroot en hen aangemoedigd om hun eigen stem als kunstenaars te vinden.

Theater als stem voor een generatie

Wat BLCKBX wil overbrengen aan het publiek is precies de boodschap van de generatie. Xem Vermeij benadrukt: “We willen eigenlijk als boodschap de diversiteit en kracht van Gen Z laten zien. Het is een generatie met een sterke mening over veel onderwerpen en die zichzelf weer actief in de samenleving plaatst.” De toekomst van BLCKBX brengt ons vooral nieuwe perspectieven, verhalen en voorstellingen: “We gaan dit seizoen weer een prachtige voorstelling maken met een nieuwe samenstelling van oude en nieuwe spelers. Ik zou graag elk jaar één of meerdere stukken met de groep maken zodat we als project van Rabarber, de boodschap van jongeren naar een steeds groter podium kunnen brengen”

BLCKBX komt terug! Van 28 november t/m 19 december kun je in vier kosteloze studiosessies kennismaken met deze unieke performance. Schrijf je nu in!

Delen? Graag!