VO schoolvoorstelling MOEDERLAND

Rabarber

Verwacht

Moederland-scenefoto

VO schoolvoorstelling MOEDERLAND

Een actuele voorstelling die langs grenzen schuurt. Die emotioneert en ons op een pijnlijke manier ook laat lachen om de absurditeit van oorlog en vreemdelingenangst.

Een moeder vlucht met haar kinderen van land naar land.
Dwars door oorlog en chaos. Overal lopen ze tegen muren op, nergens zijn ze welkom. De moeder geeft de hoop niet op. Al moet ze keiharde beslissingen nemen, ze laat met gebalde vuisten steeds haar hart spreken:
‘De mens wil nou eenmaal oorlog voeren, niet ik!’

Enige tijd geleden begon regisseur Marcel Roijaards met een groep jongeren aan Moeder Courage van Bertolt Brecht te werken. Daarbij bemerkte hij een zekere weerstand. ‘Een voorstelling over vluchtelingen? Het nieuws staat er al bol van. Als het er op de televisie over gaat, zappen we naar een ander kanaal!’

De weerstand van de jongeren bleek geen desinteresse, eerder onmacht. Wat moet je met al die ellende? Wat kun je eraan doen? Al snel werd besloten om het stuk van Brecht opzij te schuiven en een voorstelling te maken over deze dilemma’s. Hoe verhoud je je als jongere tot de dreigende actualiteit? Kun je je voorstellen dat je zelf een vluchteling bent? Stel dat je in een toneelstuk een rol moest spelen van iemand die vreemdelingen haat, zou je je dan in dat personage kunnen inleven? Als decor werd gekozen voor een laag verscheurde kranten. Alsof we niet kunnen ontkomen aan het nieuws dat ons letterlijk en figuurlijk overspoeld. En alhoewel het onderwerp zwaar was, werd er gezocht naar lichte speelstijl waarbij humor het wapen was om onrecht aan de kaak te stellen. Steeds meer en meer raakten de jongeren bij het onderwerp betrokken.

Enkele publieksreacties eerste speelperiode maart 17:
“Moederland heeft mij oprecht ontroerd. Op een ongelofelijk creatieve manier wordt het leven van vluchtelingen en het schrijnende gebrek aan empathie of begrip van de machthebbende, bureaucratische overheid blootgelegd. Zo de moeite waard om te zien.”
“Met humor, aangrijpend, mooi gespeeld en gezongen en goed vormgegeven. Een parel van een voorstelling.”
“Wat een geweldige actuele voorstelling. Mijn zoon van 12 heeft ademloos gekeken en dat is voor hem best bijzonder.”
“Dit zouden alle middelbare scholieren van Den Haag en daarbuiten moeten zien. Moederland Rabarber. Grijpt je naar de strot. Zeldzaam zo’n voorstelling voor deze doelgroep. #onderdeindruk ”

De voorstelling Moederland is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar en sluit goed aan bij CKV, maar ook bij maatschappijleer, economie, filosofie en geschiedenis.
Op aanvraag kan er een inleiding of nagesprek worden gegeven.


Speeldata

Theater Merlijn
woensdag 27 september
donderdag 28 september
vrijdag 29 september
zaterdag 30 september

Aanvang: 19.00
Duur: ca 60 minuten

Prijzen

Volwassenen € 12,50
Jongeren t/m 18 jaar € 7,50
Groepen vanaf 10p € 6,00
Rabarber is acceptant van de cultuurkaart.

Spelers

Yasmina Abdelmoumen, Princesse Amematey, Anna Bisschop, Denise Duarte, Melinee Dufour-Lubek, Alexandra van Engeland, Mai-Lu Ensink, Yara van Herwijnen, Freek Kunz, Daniel Lopez Mendez, Zoe Neijts, Marvin van Oel, Lucas van der Poll, Christophoor Ram, Lalou Schwander, Nika Shourehdeli, Lotte Siahaija, Liam Spaans, Tessel van der Veeken, Britt Verlaan, Jillan Vijverberg, Rana Yildirim.

Makers

Regie en script: Marcel Roijaards, Choreografie: Yoni Serlie, Muziek en zang: Inu Goossens, Scenografie: Aidan Radier, Kostuums: Bernadette Kijzers, Lichtontwerp en techniek: Vasilis Apostolatos, Productie- en regie assistent: Melody Akkerman, Productie: Miranda van der Kooy. Met dank aan alle vrijwilligers.

Foto posterbeeld: Nina Sondagh